Hunde og fyrværkeri – Tjekliste til Nytårsaften med Hunden

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

December måned – endelig

Mange har ventet på at denne herlige og hyggelige måned, starter med julekalender, Gløgg, æbleskiver, pebernødder, STORE Julegaver …

… og ikke at glemme ..

Nytårsaften

Det er den sidste dag på året, hvor forventningsfulde unge som gamle, skyder nytåret ind.

Desværre er det ikke alle, der ser frem til mærkedagen.

For mange af vores firbenede venner (og deres menneske-familie), er nytårsaften bestemt ikke en dag der ses frem til med glæde.

De normalt glade hunde, bliver til rystende og angste hunde, i dét sekund den første raket spreder sig på himlen.

Selvom nytårskrudt er forbeholdt døgnet omkring den 31. december, er der desværre flere der gerne vil tyvstarte, hvilket mange hundeejere kan tale med om.

Der er en stor forskel på, hvordan hunde reagere på nytårskrudt.

Det kan være lyden fra krudtet der er problemet, men det kan også være lysglimt fra eksempelvis raketter, som hunden reagere på.

Jeg kan ikke komme med en forkromet løsning for hvordan denne angst hos hunden kan forebygges. Det vil jeg overlade til dygtige hundeadfærds-personer.

Hvis du allerede har forsøgt forskellige ting, som jeg beskriver nedenfor, kan et kosttilskud som Zyklène være en løsning. Læs mere om Zyklène her.

Der hvor vi bor, har vi et rigtig godt Dyreadfærdscenter, hvilket sikkert også er tilfældet i din del af Danmark.

Jeg kan dog komme med lidt gode råd, baseret på vores egne observationer og erfaringer med vores egne hunde, og hunde som kommer på nytårs-overnatning hos os på landet.

Tjekliste for en nytårsaften med din hund

Hvis du allerede ved, at ovenstående ikke er tilstrækkelig til at undgå en rystende og angst hund, så synes jeg du skal drøfte det med din dyrlæge eller Hundeadfærdscenter. Der findes berolingende medicin og ligeledes en række naturprodukter, som muligvis kan være løsningen i dit tilfælde.

Mange opdrættere sørger for at hvalpene meget hurtigt bliver udsat for forskellige lyde, herunder fyrværkeri. Flere opdrættere bruger en CD med masser af fyrværkerilyde, til dette formål. En sådan kan CD købes hos Dansk Kennel Klub.

Du kan også finde eksempler på gratis nytårskrudt på Youtube – og på den måde, nemt (og langsomt) introducere din hund til de mange lyde – se/hør et eksempel her.

Hvis du vælger selv at prøve dette med din hund, så start med lyden så lav som overhovedet muligt, og introducer lydene over en længere periode (dage), efterhånden som du skruer op for lyden. Brug for eksempel tiden fra nu til nytårsaften.

Observer hvordan hunden reagere.
Hvis hunden er upåvirket, kan du prøve at skrue en lille smule mere op for lyden.

MEN – hvis hunden virker utryg og reagere på lydene, skal du IKKE skrue mere op for lyden. I sådant et tilfælde hvis det var en af vores egne hunde, ville jeg kontakte enten vores dyrlæge eller et Hundeadfærdscenter.

Der findes der også et produkt – Thundershirt – som kan virke angstdæmpende – som kunne være værd at se nærmere på. Det kender din Dyrlæge med garanti også.

Muligheden er også kosttilskudet Zyklène – se mere her.

e-mærket logo

Gilpa ApS - Hundefoder & Kattemad  |  Bredmosevej 26, Karlsgårde, 6800 Varde, Denmark  |  CVR 25111397 - Tel: 75264400