Dette skal du gøre hvis din hund kaster op
af: Erik Aalund /Gilpa.dk
Opkast hos hunde er noget alle hundeejere kender til. Opkast kan være helt harmløst, hvis det kun sker en eller to gange, men kan også være symptom på mere alvorlige sygdomme hos hunde.
Derfor er det som hundeejer vigtigt at være opmærksom på, hvilke symptomer din hund har i forbindelse med opkast.
I dette blogindlæg får du Gilpas guide, til alt du skal vide om hunde der kaster op, herunder hvordan du forebygger og ikke mindst behandler opkast hos din hund.
Hvad er symptomerne på opkast hos hunde?
Opkast hos hunde kan opstå af mange forskellige årsager.
Opkast i sig selv er ikke en sygdom, men kan være et symptom på andre sygdomme.
Almindeligt opkast, hvor der ikke er andre symptomer går som regel over i løbet af en dag eller to. Isolerede tilfælde af opkast er helt normalt hos hunde og opkast i sig selv bør derfor ikke vække bekymring.
Opkast hos hunde kan dog være tegn på mere alvorlige sygdomme og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om der opstår andre symptomer hos hunden i forbindelse med opkast eller hvis hunden har kastet op mange gange.
Ledsagende symptomer der kan opstå sammen med opkast hos hunde er:
- Diarre
- Dehydrering
- Kvalme
- Svimmelhed
- Blod i opkast
- Nedsat appetit
- Mindsket tørst
Hvis hunden kaster op, er det vigtig at være opmærksom på de øvrige symptomer, da det er afgørende for, om der skal søges dyrlæge.
Hvornår skal jeg søge dyrlæge?
Et spørgsmål der melder sig hos enhver hundeejer, når hunden kaster op er, hvornår det er nødvendigt at søge dyrlæge.
Hvis hunden kun har kastet op en eller to gange og ellers virker frisk, kan du i første omgang give hunden lidt tid til at komme sig på.
Er der opstået andre symptomer, er det en god idé at rådføre dig med dyrlægen. Vi anbefaler at søge dyrlæge i følgende tilfælde:
- Hunden har diarre
- Der er blod i opkastet
- Hunden kaster op selvom den ikke har spist længe
- Hunden kaster hyppigt op (mere end en gang om dagen)
- Hunden har kastet op i flere dage
- Hundens tilstand bliver værre, fx svimmelhed eller dehydrering
- Der er tale om en hvalp eller ældre hund
Dyrlægen vil stille en diagnose på baggrund af symptomer herunder den samlede sygdomshistorie og en fysisk undersøgelse af hunden.
Hvis du er i tvivl om din hund skal forbi dyrlægen, kan du altid starte med at ringe til dyrlægen og høre om der er brug for yderligere undersøgelse.
Hvilke årsager er der til opkast hos hunde?
Der kan være mange grunde til opkast hos din hund. Hunden kan fx kaste op, hvis de har spist for meget eller spist noget de ikke kan tåle. Der kan dog også være mere alvorlige sygdomme involveret.
Mavekatar
En af de hyppigste årsager til opkast er mavekatar. Mavekatar er en lettere betændelse i mavesækken hos hunde og er i langt de fleste tilfælde ufarligt.
Mavekatar ses ved at hunden kaster hvidt skum op eller gult slim. Hvis hunden har spist fornyelig, kan der også være madrester i opkastet. Hvis hunden kaster hvidt skum eller gult slim op, kan det dog også være andre sygdomme end mavekatar.
Hunde får mavekatar af mange forskellige årsager. Det kan være hunden har spist fordærvet foder, spist for meget, fremmedlegemer, infektioner eller hvis hunden har fået giftstoffer eller kemikalier.
Mavekatar opstår hos de fleste hunde på et eller andet tidspunkt og er som regel ikke noget du skal være bange for.
Andre sygdomme med opkast som symptom
Ud over mavekatar kan der opstå mange andre sygdomme i marvetarmkanalen som kan føre til opkast. Det er blandt andet følgende:
- Mavesår
- Orm
- Virusinfektioner
- Tumorer
- Genetiske sygdomme
Hvis du er i tvivl om hvorfor din hund kaster op, bør du altid kontakte din dyrlæge og få en udredning af hundens symptomer.
Hvordan behandles opkast hos hunde?
Behandlingen af opkast kommer meget an på om der er tale om sygdomme eller et isolerede tilfælde af opkast, uden yderligere symptomer.
Opkast uden andre symptomer
Hvis hunden ikke har kastet op i længere tid og ellers er frisk, kan du lade hunden faste for at hvile tarmkanalen. Hunden skal dog altid have adgang til vand.
Efter 12-24 timer kan du begynde at give hunden skånekost i små mængder, og se hvordan hunden tager imod det.
Hunde mister meget væske under opkast og du kan derfor også overveje at give hunden væskeerstatning. Væskeerstatning er især vigtig, hvis hunden er dehydreret. Væskeerstatning kan lave ved at blande 1 liter vand, 1 spsk. druesukker og en tsk. salt. Giv væskeerstatningen i små mængder af gangen.
Behandling af mavekatar
Mavekatar hvor hunden kaster hvidt skum eller gult slim op er behandlingen som udgangspunkt også faste samt skånekost efter ca. 24 timer. Hvis opkastet ikke aftager efter et døgns tid kan der være andet galt og det vigtigt at søge dyrlæge.
Opkast med andre symptomer
Hvis hunden har flere symptomer, bør dyrlægen opsøges, som vil finde den helt rigtige behandling.
Hvis opkastet fx skyldes bakterier, kan der startes behandling med antibiotika.
Kan jeg forebygge opkast hos min hund?
Som hundeejer kan du gøre meget for at forebygge opkast hos din hund. Det er især vigtigt at give hunden den rigtige fodermængde og sørge for at hunden ikke får noget den ikke kan tåle. Det har vi samlet mere om i de tre nedenstående punkter.
1. Hvad må hunde ikke spise?
Opkast kan komme, hvis hunden har spist noget de ikke kan tåle. Derfor er det som hundeejer vigtigt at være opmærksom på, hvad hunde ikke må spise. Det har vi skrevet mere om på siden ”Hvad må hunde ikke spise”.
Det er desuden en god idé at være opmærksom, hvis hunden spiser græs. Hunde må som udgangspunkt gerne spise græs – modsat hvad mange tror. Det kan dog ske at hunden spise græs på grund af et maveproblem – læs mere om hunde og græs her.
2. Vælg godt hundefoder
For at sikre hunden sundhed, er det vigtigt at hunden får det helt rigtige foder. Hvis hunden spiser meget græs, kan det fx være en god idé at skifte til hundefoder med et højt proteinindhold.
Når du skal vælge hundefoder, er der mange punkter at være opmærksom på, og det er forskelligt hvad vi mener er godt hundefoder.
Når det handler om opkast hos hunde, er det vigtigt at vælge foder, der sikrer at tarmsystemet får de nødvendige vitaminer. Du kan samtidig finde hundefoder indeholdende MOS (Mannan-oligosakkarider) der modarbejder sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen og det kan dermed hjælpe med at forebygge opkast.
Både First Buddy og ProBiotic LIVE er hundefoder der er optimeret til hunde med en sart mave. Det samme er gældende for Arkwrights Sensitive Complete Chicken.
3. Den rigtige fodermængde
Ud over godt hundefoder er det vigtigt at hunden får den rigtige fodermængde, Hvis hunde spiser for meget, kan det føre til opkast. Du skal derfor have styr på om din hund får den rigtige fodermængde.
Fodermængden kommer an på hundens størrelse og den enkelte slags foder. Du kan se en vejledning til Gilpas foder her.