Dårlig mave hos hunde. Hunde med diarre - Sådan løser du det
af: Erik Aalund /Gilpa.dk
Dårlig mave hos hunde er et problem alle hundeejere kender til. Hunde kan ligesom mennesker nemt blive ramt af eksempelvis diarre der medfører mange og tynde afføringer som hverken er sjovt for hunden eller for dig.
I nogle tilfælde går diarre over af sig selv, mens det i andre tilfælde er nødvendigt at give hund skånekost, for at den kommer på benene igen.
I dette blogindlæg guider vi dig til, hvordan du både kan forebygge og ikke mindst lindre det imens det står på.
Hvad er symptomerne på diarre hos hunde?
Symptomerne på diarre hos hunde er, de samme som hos mennesker, nemlig hyppig og tynd afføring. Diarre betegnes som en situation hvor din hund har mere end 5 tynde afføringer om dagen.
Der kan dog også opstå andre symptomer hos hunde i forbindelse med dårlig mave herunder:
- Opkast
- Dehydrering
- Feber
- Formindsket eller manglende appetit
- Mavesmerter
- Blod i afføringen
- Udmattelse
- Nedstemt humør
Mange hunde risikerer at blive dehydreret, når de har dårlig mave fordi de mister meget væske. Det betyder også at din hund har svært ved at optage vitaminer og mineraler fra sit foder Det er derfor afgørende, at du sørger for at din hund får masser af væske, hvis den har problemer med maven.
Hvorfor opstår diarre hos hunde?
Der kan være forskellige grunde til at hunde får diarre. Den typiske årsag er, at din hund har spist noget som den ikke kan tåle. Derfor er det vigtigt at du som hundeejer er opmærksom på hvad hunde ikke kan tåle, som du kan læse mere om i blogindlægget: Hvad må hunde ikke spise?
Når en hund har diarre, skyldes det at der er opstået tarmbetændelse hos hunden. Det er tarmbetændelsen der forsager de mange tynde afføringer.
Tarmbetændelse hos hunde kan opstå af flere forskellige grunde. Det kan skyldes noget hunden har spist eller en virusinfektion. Du kan derfor ikke altid vide, hvorfor din hund er ramt af diarre.
I forbindelse med foderet kan tarmbetændelse opstå hvis hunden har spist fordærvet mad eller har spist for meget.
Derfor er det vigtigt at give din hund den rette mænge foder. Din hunds foder skal løbende tilpasses i takt med at den vokser og bliver ældre.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst fodrer din hund, kan du få en masse gode tip i vores fodervejledning.
Tarmbetændelse kan også opstå ved hurtigt foderskifte.
Hvis du vil skifte hundens foder, er det derfor vigtigt at gøre det med en god overgang. På den måde har din hunds mave bedre mulighed for at omstille sig til dit nye foder. Det kan du læse mere om i blogindlægget: Sådan skifter du hundefoder.
Hvordan behandles diarre hos hunde?
Behandlingen af diarre kommer meget an på, hvor slemt din hund er ramt.
I første omgang er det en god idé at se tiden an og holde øje med om hunden udvikler andre symptomer.
I lette tilfælde går tarmbetændelsen over af sig selv igen, mens det i mere alvorlige tilfælde er nødvendigt at søge behandling hos dyrlægen.
I første omgang vil vi dog opfordre dig til at følge vores fem tips til at afhjælpe din hunds dårlige mave.
#1 Sørg for at hunden har rigeligt vand
Hvis din hund er ramt af diarre, er det først og fremmest vigtigt, at hunden har adgang til frisk vand.
Din hund mister meget væske ved diarre og det gælder derfor om at få din hund til at drikke ekstra vand, for at opretholde en god væskebalance.
#2 Lad din hund faste
En anden ting du kan gøre, hvis din hund er ramt af diarre, er at faste hunden. På den måde hjælper du din hunds tarme med at få ro.
Alt efter hundens størrelse er det forskelligt, hvor længe du skal faste hunden. Små hunde kan klare omkring 6 timer, mens store hunde godt kan klare et døgn.
Spørg din dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl om hvor længe din hund kan faste og om det er en god idé, i forhold til hvor hårdt din hund er ramt.
#3 Giv din hund skånekost
Når din hund er ramt af diarre, er det en god idé at sørge for særlig skånekost til hunden, for at hjælpe tarmsystemet på vej igen.
Du kan enten selv lave skånekosten eller købe specielt skånekost hos dyrlægen.
Hjemmelavet skånekost skal bestå af ris og kød. En god sammensætning vil være omkring 2/3 kogte ris sammen med 1/3 del magert kød.
Vælg gerne lyst kød som fx kylling eller kalkun og skær fedtet fra. Det magre kød er nemmere at fordøje for din hund.
Kog kødet let før du serverer det til hunden.
Når du skal koge risene, er det vigtigt at koge risene i lang tid, da det gør fordøjelsen nemmere for hunden og dermed sørger for at kosten skåner tarmene. Kog gerne risene i omkring to timer.
Du kan med fordel overveje at koge kødet sammen med risene i de sidste 10 minutter af risenes kogetid. På den måde vil kødet give ekstra smag til risene.
#4 Søg dyrlæge ved slemme symptomer
Et spørgsmål der melder sig hos mange hundeejere, når deres bedste ven er ramt af diarre er, hvornår det er nødvendigt at søge dyrlæge.
Når din hund er ramt af dårlig mave, skal du gå til dyrlægen hvis et af følgende punkter gør dig gældende:
- Der er blod i afføringen
- Hunden har feber eller er dehydreret
- Hunden virker meget påvirket og er udmattet
- Der er tale om voldsom diarre og opkast
Hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om du skal tage til dyrlægen med din hund, vil vi altid anbefale at ringe til dyrlægen, og spørge.
Hvis du beskriver hundens symptomer, kan dyrlægen hurtigt vurdere, om der er brug for yderligere konsultation og samtidig give gode råd til, hvad du skal gøre.
I mange tilfælde går diarre over af sig selv, hvis du søger for at hunden får rigeligt vand og samtidig overvejer faste eller skånekost.
Det er dog altid vigtigt at være opmærksom, da diarre kan være tegn på værre sygdom og derfor skal du søge dyrlæge, hvis hunde har symptomer ud over dårlig mave.
Hvordan kan jeg forebygge diarre hos min hund?
De fleste hundeejere har oplevet at deres hund har diarre, hvilket hverken er sjovt for hunden eller for dig. Heldigvis kan du relativt nemt forebygge at det ikke sker igen.
Det bedste du kan gøre, er at sørge for, at din hund får det helt rigtig hundefoder, så den får alle de nødvendige vitaminer og mineraler den har brug for.
Alle hunde er forskellige og alt efter hvor gammel den er, eller hvilken race der er tale om, kan der være stor forskel hvorfor noget foder, der er bedst for din hund.
Du kan samtidig købe hundefoder, der er optimeret til hunde med en sart og sensitiv mave.
Det er eksempelvis hundefoder fra First Buddy og ProBiotic LIVE, som både findes til hvalpe, voksne og senior hunde.
Hundefoder fra First Buddy er med til at forebygge diarre og andre mavesygdomme, da det indeholder MOS, som er er Manna-oligosakkarider, der sikrer et afbalanceret bakterieindhold i tarmene og dermed mindsker risikoen for at din hund får tarminfektion.